Istoria PC-ului…in Romania

Intamplator, pierzand vremea pe internet, m-am apucat sa dau search pe google la niste tag-uri de genul: HC85, HC91, Electronica CIP (Electronica CIP 03 fiind de altfel primul calculator cu care am intrat in contact, care l-am gasit in casa cand m-am nascut, si care il am si in prezent, perfect functional). Ultima oara cand l-am pornit a fost anul trecut si chiar l-am si folosit la niste operatii cu matrici.

Mai precis, varianta inscriptionata cu rosu este cea in cauza.

Pentru curiosi caracteristicile tehnice erau urmatoarele: CPU 3,5 Mhz (marca MMN80) copie dupa Z80A, 48-64 Kb RAM (nu stiu ce varianta este al meu), placa video 8 color, cu display pe televizor, placa de sunet 8 octave. Dispozitivul de stocare pe care il utilizam era caseta audio. Partea interesanta era ca stateam cate 5 minute pana lansa un program/joc si ascultam un sunet infernal (acum mi se pare infernal, pe atunci nu aveam nici o problema). Pentru curioasi, click aici.

Pe un astfel de  „sistem” (impropriu zis, deoarece nu avea un sistem de operare si un limbaj de programare, in cazul de fata fiind BASIC S)  orice program incepea ceva de genul:

10 PRINT „DESENE”

20 CIRCLE 30 60 30

30 PLOT 80 70

40 DRAW 60 30

Program care desena un cerc, si o dreapta dint-un punct (80,70) in punctul 60,30 (care de fapt este si centrul cercului). La varsta aia ma pasiona mai putin programarea si mai mult jocurile. Favoritul meu era JET-PAC. Surprinzator ca am gasit niste screenshot-uri. Imaginile vorbesc de la sine, despre tehnica de calcul, din anii ’80-’90.

HC85

TIMEX

Celebrul HC85 si Timex

Toate acestea fiind produse romanesti, fabricate la ICE Felix Bucuresti, speram sa le vedem incluse si in publicatiile despre marcile romanesti de prestigiu.


Reclame
Explore posts in the same categories: Interesante

Etichete: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Istoria PC-ului…in Romania”

 1. zamo.ca Says:

  Si eu tot Cip am avut, dar cel albastru. Am facut si bishnitz cu el, vanzand jocuri 🙂

 2. alexescu Says:

  Hehee…..program de genu TF Copy, casete audio inregistrate care tiuiau ingrozitor (si care atunci ni se pareau normale si totul era ok), ce vremuri!

 3. Nelu Says:

  Salutari.Incerc sa fac dupa modelu ala care l-ai prezentat cu linile de comanda dar nu gasesc cum se face circle ala ca am un emulator de zx sau nu stiu cum sa zic si voiam sa fac kestia aia numa asa de amintirea acelor vremuri.

 4. alexescu Says:

  E tot pe Basic S emulatorul? Incearca fara eticheta 10 din fata. Introdu ca o simpla comanda. Eventual incearca cu virgula intre coordonate. Mie imi merge pe CIP programul respectiv.

 5. Nelu Says:

  Sal.Am reusit pana la urma.Intradevar trebuia cu virgula intre ele,o mers tnx.Da,e emulator de basic s,emulatorul se numeste spectaculator.Nu stiu ce se intimpla dar de vreo citeva zile am inceput sa caut informatii despre asa ceva.Poate ca m-am plictisit de toate si imi aduc aminte de cand aveam cip-u,ce fain era.Am tras fist2 si inca 1 si vreau sa le incerc acuma
  Daca mai ai ceva programe de-astea sa-mi dai si mie ca imi place sa scriu kestii de-astea.Ceau


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: